Det er tid til rosé, men hvad skal jeg vælge?

Rosévinen er på det nærmeste genfødt og dens popularitet har i de seneste år nået nye højder. Vi har igen taget denne sommervin til os. Eller rettere: Disse vine, som vi tidligere anså som deciderede sommer- og terrassevine, er nu blevet noget, vi nyder året rundt. For tendenserne er tydelige. Vi søger generelt mere mod lette vine – både i udtryk og alkohol. Vi foretrækker køligere vine – både hvide, rosé og faktisk også røde. Og så har et par gode somre i Danmark i den grad boostet salget af rosé.

Jeg kan sagtens mærke det i mit sortiment. Der sniger sig ofte en rosé med ind på hylden, når jeg indleder et samarbejde med en ny producent. Og det uanset om jeg er på handlen i Italien, Tyskland, Østrig eller et helt andet sted. For nu står der ikke længere kun Provence på etiketten, når vi handler rosé.

Rosé kan være så mange ting, og det vil som altid, når vi har med vin at gøre, være op til hver enkelt af os, hvad vi er mest til. Vil du rigtig gerne ha’ en kraftig rosé med en god syre, som primært kan nydes i kombination med mad, eller leder du efter den milde og af frugt smagfulde rosé, som netop egner sig til ’det der glas, man byder gæsterne i haven?

Tilblivelsen af dem er ofte den samme, men udtrykket er naturligvis forskellig på grund af druesort og terroir. Mine producenter, som jo alle er økologiske, har også den tilgang til deres roséfremstilling, at det gerne må være ’handmade’. Derfor kan der ofte være noget variation i farverne fra årgang til årgang, da bønderne lader skindet blive sammen med saften i nogle timer, efter at most, kerner og skind er landet i ståltankene. Når de vurderer, at skindet har leveret farve nok til saften, fjernes det. Og denne vurdering har store konsekvenser, hvis man blot venter endnu en time.

Under gæringsprocessen er de fleste bønder optaget af at sikre en lav temperatur, da det betyder en bevarelse af de mange gode frugtnoter i saften – og senere vinen.

Druer plukket i september og oktober er hurtig klar som liflig rosé i flaskerne. I løbet af vinteren – og dermed februar/marts – er saften blevet til vin, vinen er filtreret, kommet på flaske, blevet etiketteret og dermed klar til salg.

Jeg har sammensat en kasse med nogle af mine rosé’er. Det giver dig mulighed for at smage meget forskellige vine, og så er du helt sikkert klar på, hvad du helst går efter, når du skal finde netop din favorit.

Kassen indeholder 8 flasker:

  • daAetna Rosé, Sicilien, IT
  • Roubie Nature, Languedoc, FR
  • Antico borgo di Sugame, Toscana, IT
  • Otis Tarda, Rioja, SP
  • Cepell, Penedes, SP
  • Mehofer, Wagram, ØS
  • Stülb, Mosel, TY
  • L’auratae, Sicilien, IT

Normalpris 789,-
Vinklubpris 675,-